Храните с "добри" бактерии могат да помогнат за сваляне на високото кръвно налягане, съобщи в. "Дейли мейл".
Учени откриха, че солените храни убиват полезните бактерии в храносмилателната система. Без тях организмът започва да произвежда клетки, които увеличават възпалението.
Най-обичаните зимни храни
Това свива кръвоносните съдове и покачва кръвното налягане, с което се появява опасност от инфаркт и инсулт.
Поемането на "добри" бактерии с храната, може да противодейства на този ефект. Такива има в естествено ферментиралите продукти, като био киселото мляко и киселото зеле.
Киселото зеле освен това съдържа много витамини, внася в организма ни и млечно кисели бактерии, които са натурален пробиотик. To дори може да предотврати в голяма степен ракови заболявания.
Киселото зеле ни предпазва от рак
Експерименти с хора и мишки, поставени на режим с нездравословна храна, показаха, че добрите бактерии в пробиотичното кисело мляко компенсират убитите от солта.
Учените от американо-германския екип от Масачузетския технологичен институт обаче предупреди, че яденето на кисело мляко не е извинение за хората да добавят повече сол в храната си.
Учени откриха нова суперхрана, която удължава живота
Откритието може да доведе до разработване на лечения срещу високо кръвно налягане на базата на кисело мляко.
Полезните бактерии в храносмилателната система на участниците в изследването са намелели, когато яли две седмици солена храна.
Синьо сирене и туршии за засилване на имунитета
Когато получавали пробиотик една седмица преди да преминат на храна с повече сол, нивата на полезните бактерии се запазили.
В изследването са участвали мъже на възраст от 18 до 50 години. Същите резултати са получени и с мишки.
За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
Учени откриха, че солените храни убиват полезните бактерии в храносмилателната система. Без тях организмът започва да произвежда клетки, които увеличават възпалението.
Най-обичаните зимни храни
Това свива кръвоносните съдове и покачва кръвното налягане, с което се появява опасност от инфаркт и инсулт.
Поемането на "добри" бактерии с храната, може да противодейства на този ефект. Такива има в естествено ферментиралите продукти, като био киселото мляко и киселото зеле.
ThinkStock/Getty Images
Киселото зеле ни предпазва от рак
Експерименти с хора и мишки, поставени на режим с нездравословна храна, показаха, че добрите бактерии в пробиотичното кисело мляко компенсират убитите от солта.
Учените от американо-германския екип от Масачузетския технологичен институт обаче предупреди, че яденето на кисело мляко не е извинение за хората да добавят повече сол в храната си.
Учени откриха нова суперхрана, която удължава живота
Откритието може да доведе до разработване на лечения срещу високо кръвно налягане на базата на кисело мляко.
Полезните бактерии в храносмилателната система на участниците в изследването са намелели, когато яли две седмици солена храна.
Синьо сирене и туршии за засилване на имунитета
Когато получавали пробиотик една седмица преди да преминат на храна с повече сол, нивата на полезните бактерии се запазили.
В изследването са участвали мъже на възраст от 18 до 50 години. Същите резултати са получени и с мишки.
За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук