/ Istock
Наполовина изпушена от Уинстън Чърчил пура и лула, принадлежала на Харолд Уилсън, ще бъдат предложени на търг от аукционната къща „Катрин Съдън аукционери и оценители“ на 19 юли, съобщи ДПА.

Чърчил се е наслаждавал на пурата в резиденцията си в Чартуел, докато е гледал филма „Бен-Хур“. След това Антъни Гъндри, който е бил от екипа за сигурност в семейния имот на Чърчил, я получил като подарък и я запазил за спомен.

Коледна картичка, изпратена до собственика през 1963 г., както и писмо, свидетелстващо за пурата на марка „Ромео и Жулиета“, също се очаква да бъдат продадени на търг на цена от 600 до 800 британски лири.

Междувременно автентичността на дървената лула на Уилсън, която „му е помагала да се отпусне“, също беше потвърдена с официално писмо от самия него до настоящия собственик, който я е купил на благотворителен търг през 1979 г. Ориентировъчната цена за нея е от 300 до 500 британски лири.

„С удоволствие продавам на търг два емблематични политически сувенира, принадлежали на двама известни премиери в толкова важен период от нашата политическа история“, каза Катрин Съдън от аукционната къща.

На търга ще бъде продадено още и първото издание на корицата на албума „Echoes“ на английската рок група „Пинк Флойд“. Очаква се цената за него да бъде между 800 и 1200 британски лири.
Ада Ефтимова/БТА