Учени съветват да не избягваме пълномаслените млечни продукти
/
ThinkStock/Getty Images
Британски учени установиха, че хората, които ядат пълномаслени млечнипродукти, като кашкавал, сметана и кисело мляко, по-рядко развиват диабет тип 2, съобщи в. "Дейли мейл".
Учените от университета на Кембридж са обработили данните за 63 600, обхванати от 16 изследвания. Те проследили доброволците 20 години. В началото всички били здрави, а към края 15 000 развили метаболитното заболяване. Участниците са изследвани за биомаркери на млечните мазнини, които са показател, че човекът консумира млечни продукти.
Учени съветват да не избягваме пълномаслените млечни продуктиThinkStock/Getty Images
Във всяко от изследванията учените анализирали отношението между биомаркерите за млечните мазнини и риска от развиване на диабет тип 2. Те установили, че участниците с най-висока концентрация на такива биомарекри са с най-малка опасност от диабет тип 2, с 30 процента по-ниска, отколкото при хората, консумиращи най-малко млечни продукти.