Полезни или вредни са млечните продукти?

Млечните продукти намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, твърдят канадски учени
Млечните продукти намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, твърдят канадски учени / ThinkStock/Getty Images
Три порции млечни продукти дневно - мляко, сирене, масло или сметана, намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, установиха канадски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Грешна ли е една от най-популярните препоръки за здравословно хранене?
 
От години лекарите съветват да се избягват пълномаслените млечни продукти, защото съдържат много наситени мазнини и повишават холестерола, а той предразполага към сърдечносъдови заболявания.

Млечните продукти намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, твърдят канадски учени
ThinkStock/Getty Images

Канадските учени обаче установиха, че тези, които консумират по три порции дневно, почти два пъти по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания и инфаркт в сравнение с пренебрегващите тези храни.

Най-големите митове за здравословното хранене, в които все още вярваме
 
Една порция е равна на чаша прясно или кисело мляко, 15 гр сирене или кашкавал, или лъжица масло.
 
Млечните продукти имат много полезни съставки - калций, калий, магнезий, вит. К1 и К2, пробиотици в киселото мляко, които са важни за здравословното хранене. Затова учените от университета "Макмастър" в Онтарио решили да проверят каква е връзката между консумацията им и хроничните заболявания.

Млечните продукти намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, твърдят канадски учени
ThinkStock/Getty Images

Диетолози препоръчват кисело мляко преди всяко хранене

Те работили с данни от изследването PURE, обхванало 136 000 души от 21 държави и проследило въздействието на околната среда, обществото и биологията върху затлъстяването и хронични здравословни проблеми, като сърдечносъдови заболявания, диабет, рак.

Пълномаслените сирена и кашкавал свалят повече холестерола от другите млечни продукти
ThinkStock/Getty Images

Киселото мляко намалява риска от инфаркт

Участниците били на възраст от 35 до 70 години. Те били разделени в четири групи - неконсумиращи млечни продукти, с по-малко от една порция дневно, с една -две порции и с повече от две порции дневно.

Избягването на млечните продукти може да е опасно за здравето
 
Резултатите след девет години показали, че хората със средно три порции млечни продукти дневно са с по-малко сърдечносъдови заболявания в сравнение с групата без млечни продукти. Освен това залагащите на пълномаслените храни били с най-добри показатели.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА