/ iStock/Getty Images
НАСА покани ученици от САЩ да се включат в съревнование за избор на име на следващия й марсоход, който ще потегли на мисия към Червената планета през юли 2020 г., пише в. "Дейли експрес".

Досега НАСА е изпращала на Марс четири роувъра - "Соджърнър", "Спирит", "Опортюнити" и "Кюриосити". Новият апарат ще се присъедини към "Кюриосити" - единствения все още функциониращ марсоход.

В надпреварата могат да се включат ученици от държавни, частни и домашни училища. Победителят ще получи правото да кръсти марсохода и ще бъде поканен да присъства на изстрелването му от Кейп Канаверал във Флорида.

Надпреварата ще продължи до края на октомври, като крайният срок за кандидатстване е 1 ноември. Участниците ще бъдат разделени на три възрастови групи. Проявилите интерес ученици трябва да изпратят есе до 150 думи, в което обясняват защо предложеното от тях име е най-доброто за марсохода.

Готов е първият китайски марсоход (СНИМКИ)


НАСА ще оцени всяко предложение според неговата оригиналност, значимост и адекватност. Ще бъдат взети предвид и цялостната презентация и качеството на есето."Съревнованието предлага чудесна възможност на подрастващите да се включат в нашите мисии", казва директорът на НАСА Джим Брайдънстайн.

В надпреварата ще бъдат избрани 52-ма финалисти, представляващи своята възрастова и щат или американска територия.

НАСА показа последните снимки, заснети от марсохода „Опортюнити“

Само трима финалисти от всяка група ще стигнат до последния кръг, в който обществеността ще може да гласува. Вотът ще продължи до януари 2020 г. - седем месеца преди началото на мисията. Победителят и името на марсохода ще бъдат обявени на 18 февруари 2020 - точно една година преди очакваното кацане на роувъра на Червената планета.
 
БТА