„Опортюнити“ е най-старият роувър на Марс. От 2004 г. насам той е изминал повече от 45 км
„Опортюнити“ е най-старият роувър на Марс. От 2004 г. насам той е изминал повече от 45 км / Gulliver/Getty Images
През февруари НАСА се сбогува с марсохода си "Опортюнити", който стана жертва на една от най-интензивните и продължителни прашни бури на Червената планета.
 
Близо месец по-късно американското космическо управление разпространи последните изображения, направени от марсохода.

Край на мисията: НАСА обяви апарата „Опортюнити“ на Марс за мъртъв. Най-важните дати в историята на изследването на Марс
 
Сред тях е впечатляваща 360-градусова панорама на района, известен като Долината на постоянството, превърнал се в лобно място за "Опортюнити", съобщава сайтът Си Нет.
Почитателите на космическите изследвания и преди са виждали забележителни марсиански панорами, сред които заснетите от "по-младия" марсоход "Кюриосити" на НАСА в кратера Гейл.

Най-новите мисии на НАСА до Марс (СНИМКИ)
 
Прощалната 360-градусова панорамна снимка на "Опортюнити" обаче разказва цяла история. Панорамата съчетава 354 индивидуални изображения, направени от панорамната камера на марсохода, която улавя сцени през три различни светлинни филтъра - инфрачервен, зелен и виолетов.
Изображенията са заснети миналата година в периода между 13 май и 10 юни - датата, на която НАСА получава последния сигнал от "Опортюнити". В действителност няколко секции в черно и бяло в левия край на панорамата свидетелстват, че марсоходът е бил прекъснат от оказалата се фатална за него прашна буря.

Успехите и провалите на мисиите до Марс

Последното изображение, заснето от марсохода, е непълно и със зърнист шум, и показва приближаващия гибелен мрак.
Панорамната снимка разкрива и някои знакови характеристики на Долината на постоянството - последната спирка за "Опортюнити" след близо 15 години, прекарани на Червената планета.

Декември, 2011 година: Марсоходът "Опортюнити" намери следи от вода
 
Марсоходът се намира на вътрешния склон на западния ръб на кратера Индевър. Няколко кадъра показват как "Опортюнити" обръща поглед назад - буквално и преносно, към дългото си пътешествие на Марс. В една от секциите се виждат собствените му следи.
"Тази последна панорама е въплъщение на това, което направи мисията на "Опортюнити" толкова забележителна по отношение на изследвания и открития", казва проект мениджърът ѝ Джон Калас.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА