Роувърът „Опортюнити“ може да е „умрял“ на Марс

/ ThinkStock/Getty Images
Екипът на марсохода "Опортюнити" се  безпокои, че може да го е изгубил заради  силна прашна буря, съобщи в. "Индипендънт".
 
Бурята прекрати връзката на "Опортюнити" със Земята. Инженерите се опасяват, че роувърът може да не се събуди повече и мисията да приключи.

Най-старият марсоход на НАСА оцеля още една зима на Червената планета
 
Проблемите на "Опортюнити" започнаха преди няколко дена, когато го достигна бурята, обхванала четвърт от планетата. Тя блокира слънчевата светлина и марсоходът не може да зарежда батериите си. Затова се изключи и всичките му системи не работят. Енергия получава само аварийният часовник, който го събужда редовно, за да проверява наличната енергия.

Марсоходът "Кюриосити" - пет години на Червената планета
 
Ако роувърът не установи достатъчно налична енергия, системите отново се изключват. 
 
Специалистите не очакват бурята да премине поне още няколко дена. Заради недостатъчната енергия те могат да проверяват само периодично състоянието на "Опортюнити".

"Опортюнити" показа как залязва Слънцето на Марс (ВИДЕО)
 
Ако "Опортюнити" не успее да зареди батериите си, може напълно да изгуби връзка със Земята и мисията, която продължи 15 години, да бъде обявена за приключила. 
 
Първоначалните планове за "Опортюнити" бяха да работи 90 дни на Марс. Роувърът е преживявал подобна силна буря през 2007 г. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА