/ Gulliver/Getty Images
В космическия институт обаче все още няма сигнали от апарата
Бяла точица в средата на кратер в долина на Марс. Това е роботът "Опортюнити", от който няма вест от 10 юни. Точицата се вижда на снимка, направена от космически апарат, който се намира на 267 км над марсианската повърхност, предаде АФП.
 
Небето на Марс се изяснява, шансовете на „Опортюнити“ се подобряват

НАСА оповести, че на 20 септември камера с висока резолюция на космическия апарат "Марс рикънисънс орбитър" заснела района, където "Опортюнити" е в хибернация от появата на голяма прашна буря през юни. Тя бе толкова голяма, че обхвана за месеци цялата Червена планета.
 

Без блокираните от прашната буря слънчеви лъчи, които да захранят слънчевите му панели, "Опортюнити" започна зимен сън през юни. Инженери от НАСА се надяваха, че батериите ще продължат да функционират достатъчно дълго, за да разбудят робота, след като отмине бурята.
 
Роувърът „Опортюнити“ може да е „умрял“ на Марс

Тя обаче утихна, а НАСА все още не е възстановила контакта си с робота, който бе смятан за безсмъртен, тъй като мисията му, започнала през 2004 г., първоначално бе 90-дневна.
 

На направената от "Марс рикънисънс орбитър" снимка марсианската повърхност е ясно различима. Забелязва се релефът на долината, където се намира "Опортюнити".
 
"Опортюнити" показа как залязва Слънцето на Марс (ВИДЕО)

На 31 август НАСА си даде срок до средата на октомври, за да възстанови комуникациите с робота. След това мисията му би трябвало официално да се смята за приключена.
БТА