„Опортюнити“ е най-старият роувър на Марс. От 2004 г. насам той е изминал повече от 45 км
„Опортюнити“ е най-старият роувър на Марс. От 2004 г. насам той е изминал повече от 45 км / Gulliver/Getty Images
Слънчевите лъчи започват отново да достигат до повърхността на Марс и надеждите на НАСА роботът "Опортюнити" да даде признаци за живот се увеличиха, съобщи АФП. 

Роувърът „Опортюнити“ може да е „умрял“ на Марс
 
Инженерите от НАСА обявиха, че изчистването на прахоляка от марсианското небе би трябвало да даде възможност на 15-годишния роувър да зареди батериите си с помощта на слънчевите панели, стига той да не е излязъл от строя заради няколкомесечния престой в сянка. НАСА няма връзка с "Опортюнити" от 10 юни.
Когато прахолякът намалее под определено ниво, "започваме да се опитваме да се свържем с робота", обясни ръководителят на проекта "Опортюнити" Джон Калас. Ако роботът отговори, започваме процедура, за да разберем в какво състояние е и да го задвижим".

Най-старият марсоход на НАСА оцеля още една зима на Червената планета
 
Ако мълчанието на "Опортюнити" продължи повече от 45 дни, екипът ще бъде принуден да признае, че марсоходът няма да се събуди и опитите за установяване на контакт ще спрат.
НАСА има три активни спътника на орбита около Марс и два робота на повърхността на планетата. "Опортюнити" е по-старият от тях. Той е изминал повече от 45 км от 2004 г. Другият - "Кюриосити", е ядрен и изследва планетата от 2012 г.

"Опортюнити" показа как залязва Слънцето на Марс (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА