„Опортюнити“ е най-старият роувър на Марс. От 2004 г. насам той е изминал повече от 45 км
„Опортюнити“ е най-старият роувър на Марс. От 2004 г. насам той е изминал повече от 45 км / Gulliver/Getty Images
НАСА се готви да се сбогува с марсохода „Опортюнити“
След последен опит да възстанови връзката с "Опортюнити", който "замлъкна" преди осем месеца, НАСА се готви да се сбогува със своя марсоход-рекордьор, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес.

Марсоходът "Опортюнити" навърши 15 години през януари

Американското космическо управление изгуби контакт с "Опортюнити" на 10 юни миналата година. Марсоходът стана жертва на една от най-интензивните и продължителни марсиански прашни бури от десетилетия, която му попречи да зареди слънчевите си батерии. От тогава НАСА направи многобройни опити да "събуди" роувъра, но без резултат.
Заради липсата на комуникация с "Опортюнити" космическото управление се готви да оповести кончината на марсохода - 15 години след пристигането му на Червената планета.

НАСА забеляза повредения си робот „Опортюнити“ на Марс
 
"Опортюнити" кацна на Марс през 2004 г. За времето, прекарано на Червената планета, марсоходът измина рекордните 45 километра. Роувърът постави и рекорд по издръжливост, функционирайки години наред, при положение че беше програмиран за 90 дни.

Най-новите мисии на НАСА до Марс (СНИМКИ)

Братът-близнак на "Опортюнити" - "Спирит", беше провъзгласен за "покойник" през 2011 година, 12 месеца след като заседна в пясъка и връзката с него прекъсна, припомня Асошиейтед прес.

снимка: Guliver/Getty Images


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА