Медицинската драма е серийна драматична телевизионна продукция, в която фокусът на събитията е върху болничния персонал, бърза помощ или друга медицинска среда. Не случайно през годините много световни сериали с тази тематика завладяха телевизионните канали и станаха любими на хиляди хора.

Каналът "7-те НАЙ" във vbox7 разказва за най-успешните медицински сериалаи:

"Спешно отделение" (ER)

Спешно отделение
Gulliver/Getty Images

„Спешно отделение“ със сигурност остава един от най-любимите сериали на всички времена. Сериалът се излъчва по телевизия NBC в продължение на 15 сезона и е носител на наградите Еми и Златен глобус. В България се излъчва по Канал 1 от 1996 година.  Епизодите проследяват и показват на зрителя точно колко трудно е да си лекар в спешно отделение. Ако сте забравили как изглежда Джордж Клуни на 30г., съветваме ви да си припомните в някой от епизодите на „Спешно отделение“.

Сестра Хатауей от „Спешно отделение“ или просто Джулиана Маргулис (ГАЛЕРИЯ)

"Д-р Хаус" (House)
„Д-р Хаус“ е американски медицински сериал, който е излъчен за пръв път в САЩ на 16 ноември 2004г. по телевизия Фокс. Героят на актьора Хю Лори често влиза в противоречие със своите колеги лекари, включително и със собствения си екип, тъй като много от хипотезите му за болестите на пациентите са базирани на прозрения, появяващи се от нищото, а понякога и спорни заключения.

На 8 февруари 2012 г. е обявено, че осмият сезон ще бъде последен. Последният епизод е излъчен на 21 май 2012г.

Вредят ли медицинските сериали?

"Анатомията на Грей" (Grey's Anatomy)
„Анатомията на Грей“ е американски сериал, носител на наградите Еми и Златен глобус. За първи път се излъчва по телевизия ABC на 27 март 2005 година. Главен персонаж в сериала е Д-р Мередит Грей, отначало стажант по хирургия в болницата Сиатъл Грейс в Сиатъл.

На 10 февруари 2017г. сериалът е подновен за четиринадесети сезон, който започва на 28 септември 2017г. Излъчването му продължава и до днес.

Вижте д-р Мередит Грей без лекарската престилка (СНИМКИ)

"Частна практика" (Private Practice)
„Частна практика“ е американски медицински сериал, излъчен за първи път на 26 септември 2007 по телевизия ABC. Сериалът е разклонение на „Анатомията на Грей“ и проследява живота на Адисън Монтгомъри, чиято роля играе Кейт Уолш, която напуска болницата Сиатъл Грейс, за да се присъедини към частна медицинска практика в Лос Анджелис.

"Добрият доктор" (The Good Doctor)
"Добрият доктор" е американски медицински драматичен сериал, базиран на едноименния южнокорейски сериал. Създаден е от Дейвид Шор, в главната роля участва Фреди Хаймор в ролята на д-р Шон Мърфи. Сериалът се излъчва от 2017г. до днес.

"Клъцни/Срежи" (Nip/Tuck)

Клъцни Срежи
Gulliver/Getty Images

„Клъцни/Срежи“ е американски медицински сериал, създаден от Райън Мърфи за канал FX, който следва живота на двама пластични хирурзи – Шон Макнамара и Крисчън Трой. При дебюта си „Клъцни/Срежи“ е един от сериалите с най-високи рейтинги по американската кабелна телевизия. Първите четири сезона се развиват в Маями, а последните два – в Лос Анджелис. Последният епизод е излъчен на 3 март 2010 г. Според Райън Мърфи, всичките медицински случаи в сериала са базирани на такива от действителността.

"Специализантът" (The Resident)
„Специализантът“ е американски сериал, който дебютира на 21 януари 2018г. по Fox. Сюжетът разказва за млад лекар идеалист, който започва първия си работен ден, решен да спасява животи. Под наблюдението на закоравял, но брилянтен в работата си старши специализант, той скоро ще разбере, че лекарската професия не е това, което си е представял и границите между етичното и неетичното често са размити.

На 19 май 2020 г. сериалът е подновен за четвърти сезон, който започва на 12 януари 2021година.

20 години след „Спешно отделение“ Джордж Клуни се завръща в телевизията