Най-приятелски настроените места към гейовете в света
Най-приятелски настроените места към гейовете в света / Thinkstock/Getty Images

Столицата на Дания Копенхаген е най-доброто място в света за посещения на хомосексуалисти. До този извод са стигнали от издателството Lonely Planet, които предлагат прочутите си по цялото земно кълбо пътеводители за туристи. В изследването им се твърди, че в Копенхаген е едно от най-толерантните и отворени общества в Европа, съобщава "Локал".

От издателството отбелязват, че Дания е влязла в историята, превръщайки се в първата държава в света, която през 1989 година признава еднополовите съюзи ("регистрираните партньорства"). Законът дава на еднополовите партньори същите права и задължения, каквито имат и хетеросексуалните съпрузи, но по онова време те не могат да сключват бракове и да осиновяват деца. Освен това един от партньорите трябвало да е гражданин на Дания и да има постоянно местожителство в страната.

През 2010 г. в Дания е приет закон, разрешаващ на еднополовите двойки да осиновяват деца, а през 2012 година датският парламент гласува закон, който позволява и сключването на бракове между гейове и съответно между лесбийки. В класацията след Копенхаген се нареждат Нова Зеландия, Торонто /Канада/ и Палм Спрингс /САЩ/.

В топ 10 намират място град Ситжес, където още през 80-те години на миналия век е открита първата гей дискотека в Испания, столицата на Германия Берлин, гръцките острови Скиатос и Миконос. Класацията завършва с Монтевидео.

Топ 10 на приятелски настроените към гейовете места:

1. Копенхаген

2. Нова Зеландия

3. Торонто (Канада)

4. Палм Спрингс (Калифорния, САЩ)

5. Ситжес (Испания)

6. Берлин (Германия)

7. Скиатос и Миконос (Гърция)

8. Ню Йорк (САЩ)

9. Рейкявик (Исландия)

10. Монтевидео (Уругвай)

The Local отбелязва, че Копенхаген е обявен за най-приятелски настроеното към гейовете място на Земята в същия ден, в който столицата на Дания за втори път е призната за най-зеления град в света в изследването Global Green Economy Index.

Източник: БТА