/ iStock/Getty Images
Всекидневните грижи понякога надвишават нашите възможности. Работни ангажименти, семейни планове, неочаквани събития – всички те лесно могат да разклатят и най-добре планирания ден. Eто защо много от нас трудно биха могли да преминат през деня си без сутрешното кафе. За целта на помощ идват най-адекватните кафемашини, подходящи за приготвянето не само на бърза, но и на много качествена напитка.
 
Тук категорично ще игнорираме опцията за кафе от автомат на улицата. Идеята на кафето е да бъде не само стимулиращо, но и качествено. Да осигурява свежест и да радва. Ето защо ще обсъдим няколко от най-добре познатите начини за приготвяне на кафе в домашни условия, особено за онези от Вас, които трудно успяват да намерят време за себе си в забързаното ежедневие.
 
  • Кафеварка или кафемашина

iStock/Getty Images

Те са сред най-традиционните и лесни начини за приготвяне на кафе в домашни условия. За почитателите на „по-архаичните“ методи за направа на кафеeната напитка и за тези, които все още не притежават кафемашина, кафеварката е добра идея. Лесно можете да подберете типа кафе, който да приготвите в нея, но със сигурност е важно това да е видът, предназначен за конкретния тип уред. Макар и лесен начин, кафеварката е сравнително по-бавен метод на приготвяне на топлата напитка. Ето защо едва ли е най-подходящият избор за хора с по-интензивно ежедневие, които бързат всяка сутрин.
 
  • Френска преса

iStock/Getty Images

Сравнително стар метод, който не изисква особени усилия и може успешно да бъде част от кухнята, замествайки кафемашина. На практика френската преса дори не е електрически уред. По-скоро наподобява каничка, която, с помощта на ръчно приложено налягане, става източник на ободряващата напитка. На първо място при нея са удобството и лекотата, с които се приготвя кафето. За целта просто трябва да поставите нужното количество смляно кафе в каната. Заливате го с гореща вода, след което изчаквате минутите, нужни на кафето да се превърне в онова, което трябва да бъде. След това прилагате натиск върху цедката с помощта на ръчната преса, и готово. Пред Вас стои перфектно, ароматно кафе. Този метод на приготвяне на напитката е изключително лесен и бърз. Единственото неудобство е, че ще се наложи да изчакате няколко минути, преди да притиснете с пресата.
 
  • Стандартни кафемашини и кафемашини с капсули

iStock/Getty Images

 Този начин за приготвяне на кафе е сред най-разпространените не само в домашни условия, но и в търговската мрежа. Механизацията на процеса е достатъчно развита и през последните години можем да се сдобием с кафемашини, създадени според най-новите технологични разработки. И тук не става въпрос единствено за перфектен дизайн и изработка. Кафемашините, включително тези с капсули, са създадени тaка, че да извлекат най-доброто от всяка отделна доза кафе. Може би това е методът, който е претърпял най-много развитие от технологична гледна точка. Устройствата от този тип, съответно, работят достатъчно бързо и ефективно, за да ни приготвят в рамките на минути качествено кафе по всяко време на деня. Ето защо стандартните кафемашини и тези, които работят с капсули, са наистина адекватен избор за всеки, който разполага с ограничено време за себе си и се нуждае от стимулираща чаша кафе всяка сутрин преди работа.