На 9 януари се нарушават най-много новогодишни обещания
На 9 януари се нарушават най-много новогодишни обещания / снимка: Reuters, архив

Започнахме 2012 година с най-добри намерения, обещавайки да се откажем от вредните навици. Но и последните следи от силната ни воля вече са на път да се изпарят. 9 януари е денят, в който най-много хора ще се откажат от новогодишните си обещания, само девет дни след като са ги направили, показва британско проучване.

Данните от проучването показват, че 75% от 3000 изследвани британци са признали, че вече не са уверени, че ще изпълнят обещанията си до края на месеца.

Най-популярните обещания тази година са били свързани с емоционалното равновесие. 70% от анкетираните пък са имали намерението да ходят на фитнес или да правят джогинг. 60 на сто от участниците в допитването заявили, че са си обещали да опитат да се хранят по-здравословно или да свалят килограми, показва изследването на сайта allabouthealth.org.

"Тъй като 2011 година даде своето отражение върху финансовото състояние на мнозина от нас, е важно хората да се грижат за емоционалното и физическото си здраве, за да гарантират, че могат да се справят със забързания живот днес. Поставянето на цели е прекрасен начин за започване отначало, но, както показва статистиката, старите навици се преодоляват трудно", заяви говорителят на сайта Аджит Малхи.

30 на сто от участниците в изследването са заявили, че искат да намалят алкохола, а 25 на сто планирали да спрат да пушат, посочва БГНЕС. Повече от 25 на сто от участниците заявили, че са преживели здравословен проблем, който ги накарал да преосмислят начина си на живот и да си поставят за цел да го променят през 2012 година.

Макар повечето хора да са били мотивирани от желанието си за по-здравословен живот, 40 на сто заявили, че искат да бъдат "по-добри хора", а мнозина се надявали да подобрят отношенията си с партньора.

Една трета от анкетираните заявили, че направили новогодишните си обещания по чужда молба, а 10 на сто казали, че са го направили за децата си. 60 на сто от участниците признали още, че са направили същото обещание и миналата година. Средно британците не изпълняват едно и също новогодишно обещание четири пъти.