/ iStock/Getty Images
Археолози откриха мумия на 2000 години със златен език в египетския комплекс Тапозирис Магна, съобщи сайтът Сайънс алърт.
Това би дало възможност на покойника да говори в задгробния живот. Дали мумифицираният обаче е имал някакъв говорен дефект приживе, не е ясно.

Мумията е една от 16-те, открити в гробницата от археолозите, ръководени от Катлийн Мартинес. Храмовете в комплекса са посветени на Озирис и Изида. Преди това археолозите са намерили монети с лика на Клеопатра VII, насочващи, че храмовете са използвани през управлението й.Друга мумия е с маска, която покрива голяма част от тялото й и я представя усмихната. До две от мумиите има остатъци свитъци. Специалистите сега ги разчитат и дешифрират.

Открити са и много добре запазени статуи на хора, погребани в комплекса.Археолозите не са сигурни кога са живели мумифицираните хора, но предполагат, че е най-вероятно да е било по времето на Птолемеите (304 г. пр. н. е. до 30 г. пр. н. е.), които са наследници на един от генералите на Александър Велики, или по времето на римляните, поели управлението на Египет след смъртта на Клеопатра VII през 30 г. пр. н. е.
БТА