Мейн Кун е най-едрата от всички породи котки, отглеждани от човека. Те са дружелюбни, рошави гиганти, в които няма как да не се влюбите. Това е очарователна и интелигентна котка с добър характер, висок интелект и умение да оцелява в тежки условия, пише каналът "Zoo Box" във vbox7.

Ето и какво трябва да знаете за породата Мейн Кун:

Положителни качества

Наричат породата „милият гигант“, защото въпреки размерите си котките са изключително добродушни и се разбират много добре с деца и други животни. Подобно на кучетата, Мейн Кун са изключително умни и могат да запомнят и изпълнят различни команди. Изключително издръжливи са и могат да живеят и при по-тежки климатични условия. Добронамерени са към непознати, но не позволяват да бъдат докосвани от тях, освен, ако стопанинът им не ги подкани да бъдат любезни с хората, които не са виждали никога досега.

Характеристика

Мейн Кун се привързва съм собственика си и обича да прекарва време до него и често го следи като куче, но не обича да бъде гушкан и вдиган. Ако собственикът е активен и котката също ще бъде, като тази порода обичат да се разхождат, тичат и играят навън. Ако собственикът е спокоен и не се движи много, котката ще остане да лежи с часове на дивана или на работното му място. Представителите от породата са изключително умни, могат да разберат какво се иска от тях само по интонацията или жестовете.

Могат да бъдат хранени със суха храна, консерви или натурални продукти, но е важно да се внимава и да не се прекалява. Заради големите си размери, тези котки могат да развият наднормено тегло, което ще навреди сериозно на здравето им и ще им донесе много болести.

Котките от тази порода имат интересно мъркане, което е много по-различно от обичайното, прилича на музикално изпълнение, което се променя постоянно. Интересно при тях е, че при отглеждането на малките участват, както майката, така и бащата, който активно помага на котката-майка.

Мейн Кун
iStock/Getty Images

Размери

Най-едрата порода котки. Достига до 40 см. височина, а дължината ѝ заедно с опашката може да бъде до 135 см. Заради големите си размери, тези котки стават възрастни екземпляри след петата си година.

Пухкави, сладки и смешни: Котките винаги могат да те изненадат (СНИМКИ)

Тегло

Може да достигне до 18 килограма.   

Хигиена

Дължината на козината на тези котки достига от 7 до 15 см., затова е изключително важно да бъдат редовно сресвани, за да не се сплъсти. Можете да къпете домашния си любимец, защото Мейн Кун обича водата, но е важно да не е повече от няколко пъти в годината, за да не навредите на козината ѝ.

коте
iStock/Getty Images

Продължителност на живот

12-15 години

Страна

Щата Мейн, САЩ

Има ли сред котките десничари и левичари?

Произход и история

Породата Мейн Кун възниква в щата Мейн в Северна Америка, като съчетание между  късокосместа домашна котка и дългокосместа порода, най-вероятно Ангорска, която е донесена от моряците.  

С Мейн Кун са свързани множество легенди. Според една от тях породата възниква преди 150 години и е известна като мейнска енотова котка. Носи това име, защото се смята, че се появява в следствие на любовта между котка и енот, откъдето идва и голямата и пухкава опашка на ивици. Според друга легенда е кръстоска между домашна котка и рис, откъдето идват заострените ѝ уши със снопчета косми на върха, които са изключително характерни за риса. Според следваща легенда, тази порода котки е докара в Северна Америка с кораби от Франция, откъдето е открадната от кралица Мария-Антоанета, която била почитателка на едрите котки.