Котките са известни със склонността си да бутат всеки попаднал пред взора им предмет. Малко хора обаче забелязват с коя лапа го правят - дясната или лявата.

За целта британски изследователи са решили да анализират поведението на писаните и да разберат дали сред тях има десничари и левичари, пише сп. "Енимъл бихейвиър".

Експертите от Кралския университет в Белфаст, Северна Ирландия, са проучили данни за 44 котки от различни породи, от които 24 мъжки и 20 женски. Стопаните им са помогнали да бъде проследено поведението на животните. Те са наблюдавали домашните си любимци в продължение на около три месеца и са записвали коя лапа първа използват котките при извършването на определени действия.

котка
iStock/Getty Images

Изследователите в частност са били заинтригувани с коя лапа котката стъпва първо, когато слиза по стълби, или когато прекрачва ръба на тоалетната си. Специалистите също така са наблюдавали коя лапа използват първо писаните, когато извличат лакомство от специално устройство - лабиринт.

Оказало се, че при женските котки по-често доминира дясната лапа, а при мъжките - лявата.

Пухкави, сладки и смешни: Котките винаги могат да те изненадат (СНИМКИ)

Като цяло изследователите са установили, че 73 процента от котките използват една и съща лапа, за да "докопат" лакомството, 70 процента - за да направят първата стъпка надолу по стълбите и 66 процента - за да прекрачат ръба на котешката тоалетна.

15 сладки котета, които ще ви разсмеят и умилят (СНИМКИ)
БТА