Пухкави, гальовни и много умни, котките са едни от най-обичаните домашни любимци.

Ако искате да си вземете коте, но то да бъде по-специално и да се откроява от останалите котки, тогава може да си спрете на някоя от най-умните породи. Вижте кои са те в канала "Zoo Box" във vbox7:

Абисинска котка

Тя е една от най-популярните породи котки в САЩ. Представителите на тази порода са много интелигентни и любознателни. Абисинците не са от котките, които може да се нарекат гальовни, но обичат да бъдат обгрижвани от своите стопани.

Абисинските котки са атлетични, пъргави и обичат да се катерят. Подлежат на дресировка и ако подходите правилно към тях ще имате за домашен любимец гальовна и умна котка.

Абисинска котка
iStock/Getty Images

Балийска котка

Балийската котка много прилича на сиамската, отличава я дългата ѝ козина. Всъщност балийците са в основата на сиамската версия, но с дълга козина.

Балийските котки са известни с грациозното си тяло, изпъкналата муцунка и красивите си цветни точки. Представителите на тази порода са активни и любопитни. Те са много лоялни и привързани към стопаните си.

Балийска котка
iStock/Getty Images

Бенгалската котка

Тази порода котки е известна най-вече със своя екзотичен вид и впечатляващите си размери. Това е единствената порода котки, която има петниста шарка и прилича на микс между ягуар и леопард. Тази порода произхожда от кръстоската на домашна котка с азиатска леопардова котка.

Атлетични и грациозни, те са по-големи от повечето домашни котки. Ако се спрете на тази порода котка, трябва да знаете, че тя има нужда от пространство в дома ви, за да изразходва енергията си.

Бенгалската котка
iStock/Getty Images

Бирманска котка

Бирманската котка е енергична и приятелски настроена порода, която обича присъствието на стопаните си. Тези котки са интерактивни с хората, умни, адаптивни и игриви.

Бирманските котки произхождат от Бирма (сега известна като Мианмар), където се смята, че са били  отглеждани от свещеници в храмовете и дворците.

Бирманска котка
iStock/Getty Images

Корниш рекс

Представителите на тази порода котки са изключително екзотични и за някои хора дори странни. Котките Корниш Рекс са активни и дружелюбни любимци. Много умни и активни животни.

Котките от тази порода лесно се поддават на възпитание, лесно може да бъдат научени на команди, но не очаквайте да изпълняват всяка ваша команда безпрекословно.

Корниш рекс
iStock/Getty Images