/ БГНЕС
Tази нощ поклонниците на небесните спектакли наблюдаваха две впечатляващи събития - най-дългото за века "кърваво" лунно затъмнение и най-близкото от 15 години отстояние на намиращия се в опозиция Марс от Земята. (ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЯВЛЕНИЕТО)
 
Любители и професионалисти впериха погледи към небето, за да наблюдават дългото близо 1 час и 43 минути лунно затъмнение и Марс, който се намираше "само" на 57,6 млн. км от Земята и изглеждаше впечатляващо ярък.
 
Задават се Кървава луна, най-дългото затъмнение на века и Марс в опозиция
 
В България явлението започна в 21.24 ч. на 27 юли, а пикът му беше от 22.30 до 0.13 ч..
 
Пълното лунно затъмнение продължи 1 час, 42 минути и 57 секунди. Преди и след него се наблюдаваше частично затъмнение - Луната прекарва в сянката на Земята общо 3 часа и 54 минути, предварително разясниха от НАСА. Слънчевата светлина бе блокирана от Земята при преминаването й пред Луната. В резултат на това естественият ни спътник се виждаше "кървав", което е необичайно.
 
Необичайните събития в небето не трябва да ни притесняват, успокоява експерт
 
Впечатляващото лунно затъмнение можеше да бъде наблюдавано от Европа, Африка и Близкия Изток между залез и полунощ на 27 юли и в голяма част от Азия и Австралия между полунощ и изгрев на 28 юли. Северна Америка обаче пропусна небесния спектакъл.
 
Лунните затъмнения са по-редки от слънчевите, но за сметка могат да бъдат наблюдавани от повече хора. Следващото, макар и не толкова продължително затъмнение ще бъде през януари следващата година, когато Луната ще остане в сянката на Земята малко над един час. Подобно на предстоящото явление с продължителност близо два часа няма да бъде наблюдавано отново до август 2036 г., отбелязва в. "Дейли стар".
 
По същото време Марс е в опозиция, т.е. се намира в противоположна посока на Слънцето на небето, гледано от Земята. Червената планета вече изглежда по-ярка от обичайното и се вижда на небосклона като оранжево-червеникава звезда. Яркостта се дължи на най-близкото отстояние на Марс от Земята от 15 години. Дори прашната буря, която бушува от известно време на Червената планета, не пречи на гледката от Земята, и дори я прави по-ярка, тъй като прашните частици отразяват слънчевата светлина.
 
Марс не се е бил на толкова близко разстояние от Земята от 15 години. През 2003 г. двете планети се намираха на най-близко разстояние от близо 60 000 години - 55,7 млн. км. А от НАСА предупреждават, че подобно приближение няма да се случи отново до 2287 г.

Следващото макар и не толкова близко отстояние между Земята и Марс ще бъде наблюдавано през 2020 т. Тогава двете планети ще се намират на разстояние от 62 млн. км.