/ Guliver/Getty Images
Камбанен звън отново прозвуча за Коледа от часовника на кулата Елизабет на британския парламент, известна с неофициалното си име Биг Бен, въпреки продължаващия ремонт, съобщи ДПА.
 
Биг Бен прозвуча за последно, преди да замлъкне за 4 години (ВИДЕО)

Камбаната, която дава неофициалното име на кулата, ще бие както обичайно, докато отбележи настъпването на Нова година. След това ще замълчи, докато продължава ремонтът.
 

Guliver/Getty Images


"Ведрият звън на Биг Бен ще озвучи празниците за лондончани, посетители и милионите зрители, които с него посрещат Нова година - каза Стив Джагс, пазителят на часовника.
 
Реставрацията на Биг Бен: 4 години и над 60 млн. лири

Биг Бен замлъкна през август заради ремонт, който ще продължи четири години. Камбаните прозвучаха миналия месец за церемониите за 99-ата годишнина от края на Първата световна война.
 

Guliver/Getty Images


Преди началото на ремонта Биг Бен отбелязва всеки четвърт час почти без прекъсване 157 години. Голямата камбана с тегло 13,7 тона спира за кратко заради реновации през 2007 г. , а преди това през 1983 г. и 1985 г.
 

Guliver/Getty Images

Откъде идва Биг Бен - неофициалното име на един от символите на Лондон?

Четиригодишната програма за обновяване на сградата на парламента е с бюджет 61 млн. британски лири. В рамките на ремонта ще бъде поправен и часовникът на кулата Елизабет. Голямата камбана беше изключена от часовниковия механизъм, за да бъде осигурена безопасността на работниците и да не пострада слухът им.
БТА