/ iStock/Getty Images
Диетологът Елена Соломатина посочва дали трябва да се мият яйцата преди съхранение и консумация.

Лекарят обяснява, че преди да поставите яйцата в хладилника, те не трябва да се мият. Факт е, че салмонелозата може да бъде върху черупката. За да се предпазят от него, яйцата имат специален филм. Ако се отмие, защитният слой ще се увреди и ще се отвори "входната врата за евентуална салмонела", казва диетологът.

Соломатина препоръча яйцата да се измият непосредствено преди употреба, за да не попадне мръсотия вътре в яйцето.

 „Ако не ги изпържим достатъчно или не ги сварим добре, можем да се отровим дори от привидно пресни яйца“, предупреждава диетологът.

Лекарят говори и за безопасния срок на годност на яйцата. Така например твърдо сварените яйца могат да се съхраняват половин месец. Но, ако ги измиете, само три дни. Рохко сварените яйца, дори и с черупката, се съхраняват 2-3 дни. Трайността на салата с нарязани яйца е един ден.

 
Рамблер