/ iStock/Getty Images
НАСА е готова следващия месец да изстреля "Луси" - мисия, която ще продължи 12 години и за първи път ще наблюдава отблизо астероидите в същата орбита като Юпитер, с цел по-доброто разбиране на формирането на Слънчевата система, предаде Франс прес.

Троянските астероиди, от които са известни около 7 000, обикалят около Слънцето в две групи - едната предшества Юпитер, а другата го следва.

По време на пътуването си космическият кораб първо ще прелети около 2025 г. над астероид в главния астероиден пояс между Марс и Юпитер, а през следващите години ще посети седем троянски астероида.

"Последните, въпреки че се намират в много ограничена зона от пространство, са твърде различни един от друг", казва Хал Левисън, старши изследовател на мисията от

Югозападния изследователски институт в Болдър, Колорадо. "Например, те имат различни цветове - някои са сиви, други - червени", допълва ученият.
Една от теориите е, че те са се образували отвъд пределите на орбитата на Юпитер, преди да бъдат привлечени в нея, и че тези цветове отразяват откъде са дошли.
 
"Каквото и да открие "Луси", то ще ни даде основни насоки за това как се е формирала нашата Слънчева система", отбелязва директорът на НАСА по планетарни науки Лори Глейз.

Космическият кораб ще се доближи до избраните обекти на разстояние между 400 до 950 километра. С помощта на три научни инструмента на борда и голяма антена изследователите се надяват да проучат геологията на тези астероиди, техния състав, както и точните им плътност, маса и обем

Изстрелването на "Луси" с ракета-носител "Атлас V" от Флорида е планирано за 16 октомври.

Общата стойност на мисията, включително 12-годишната ѝ експлоатация, е 981 милиона долара.

Корабът е построен от "Локхийд Мартин" и е истинско "произведение на изкуството", според програмния директор на компанията Рич Липе.

"Луси" разполага с над три километра кабели и най-вече с огромни слънчеви панели, които от край до край са високи колкото пететажна сграда.
Космическият кораб ще бъде първият, захранван със слънчева енергия, който ще се отдалечи на толкова голямо разстояние от Слънцето и ще види повече астероиди от всеки друг апарат преди него.

Мисията е кръстена "Луси" на прочутия австралопитек, открит в Етиопия през 1974 г., чиито вкаменелости са допринесли да се изясни еволюцията на човечеството - както НАСА иска да хвърли светлина върху тази на Слънчевата система.

По време на откриването на австралопитека изследователите слушат песента "Луси в небето с диаманти" на "Бийтълс". Неслучайно официалното лого на мисията "Луси" на НАСА е във формата на диамант.
БТА