/ / iStock/Getty Images
Коронавирусът "удари" плановете на НАСА за връщането на астронавти на Луната до 2024 г., след като директорът на управлението Джим Брайдънстайн обяви временното затваряне на две производствени съоръжения, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Решението е взето, защото служител е дал положителна проба за коронавируса.

Експерти от НАСА оповестиха 4 нови възможни космически мисии

В направеното от Брайдънстайн изявление се посочва, че временно се затварят космическият център "Стенис" в Мисисипи и монтажният център "Мишуд" в Ню Орлиънс.

"Осъзнаваме, че решението ни ще повлияе върху бъдещите мисии на НАСА, но екипът ни се опитва да анализирала цялостната картина и да сведе рисковете до минимум, тъй като приоритет за нас са здравето и безопасността на служителите", се посочва в изявлението, направено от Джим Брайдънстайн.

Затварянето на центрове се явява поредна спънка в работата на НАСА над следващото поколение ракети-носители Спейс Лонч Систъм (Ес Ел Ес) и пилотирания кораб "Орион", предназначени за мисии до Луната и Марс с участието на хора.

Семейството на американския астронавт няма да присъства на излитането му в Космоса

Брайдънстайн не уточнява колко време ще останат затворени центровете, но признава, че това налага НАСА временно да спре производството и тестовете на Спейс Лонч Систъм и "Орион".

Преустановяването на работата над ракетната система заради пандемията "хваща" инженерите в процес на подготовка за наземни тестове на двигателите, планирани за лятото.
Затварянето на центровете е особено "болезнен удар" върху ускорения график на НАСА да върне астронавти на Луната до 2024 г. - важна стъпка в бъдещото изследване на Марс от хора.

Бъдещите планове на американската космическа агенция включват връщането на астронавти и изпращането на първата жена на Луната през 2024 г. по програмата "Артемида" - наследник на шестте мисии "Аполо", единствените досега, в рамките на които са осъществени пилотирани полети до естествения спътник на Земята.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА