/ ThinkStock/Getty Images
Бързайки да посочи австралиец, който може да послужи за пример заради усърдието си на работното място, издръжливостта и честността си, австралийски вестник прецени, че единствено кон, по-специално кобила, заслужава подобно признание, предаде АФП.

В. "Дейли телеграф" оповести, че австралиец на годината е чистокръвният победител в редица конни надпревари Уинкс, отбелязвайки, че сред хората липсват достойни кандидати за титлата както в света на спорта и политиката, така и в областта на културата и науката. "Дали носителят въплъщава австралийските ценности, като например феър плей и учтивост", се пита вестникът, преди да изреди редица качества, които се изискват, за да заслужиш титлата.
 

"Единствено кобилата, която би трябвало да бъде пенсионирана, след като спечели десетина състезания, отговаря на всички критерии", отбелязва вестникът. "Решението да бъде коронясана не е необмислено", допълва изданието.
 

Вестта идва в навечерието на официалната церемония за обявяване на австралиеца на годината, събитие, организирано един ден преди националния празник на страната - 26 януари, когато се отбелязва пристигането на първите британски колонизатори през 1788 г.
 

Сред предишните носители на титлата са отличени с Нобелова награда учени и актьорът Пол Хоган, станал известен с участието си във филмовата поредица за Дънди крокодила.
БТА