Колко похарчиха американците за Хелоуин тази година
Колко похарчиха американците за Хелоуин тази година / Guliver/Getty Images

Жителите на САЩ тази година са изхарчили за Хелоуин средно по 74,34 долара, което е по-малко в сравнение с миналогодишните 77,52 долара, показват изчисленията на американската Национална федерация за търговия на дребно, предаде ТАСС.

Най-странните суеверия и поверия за Хелоуин

Тази година в САЩ Хелоуин са празнували над 157 милиона души, което е 64% от населението на страната. Общите им разходи за този един ден са достигнали 6,9 млрд. долара в сравнение със 7,4 млрд. долара миналата година. За маски, костюми и задължителни аксесоари са били похарчени приблизително 2,5 млрд. долара, от които 1,2 млрд. долара за възрастните, 950 млн. долара - за децата и 350 млн. долара - за домашните животни. Според изследването разходите за сладкиши са възлезли на 2,1 млрд. долара, за украса на къщата или апартамента - още 1,9 млрд. долара и за поздравителни картички - 330 млн. долара.

Британците ще плашат с репи вместо с тикви на тазгодишния Хелоуин

Тази година са се предлагали и хелоуински приложения за смартфони. Track N Treat е предназначен за родители, които искат да знаят къде събират децата им традиционните сладкиши. GhostCam е за страшни снимки за приятели, които лесно се плашат. Приложението Scary Sounds помага да се поръчат и възпроизведат вледеняващи кръвта стенания, вой или скърцане със зъби. Тези и други новости са достъпни за собствениците на смартфони с операционни системи iOS и Android.

При маските особено са се търсили свързаните с претендентите за президентския пост. Най-ярките персонажи са били Доналд Тръмп и Хилари Клинтън. Сред най-популярните маски са се оказали и тези на герои от "Междузвездни войни" и "Игрите на глада", от анимациите "Миньоните" и "Отвътре навън".

Какво е Хелоуин за българите: Горещите дебати във Facebook

Заедно с костюмите на вещици, на неизменна популярност в САЩ се радват също образите на Супермен, Спайдърмен и Батман, както и на русалките, пиратите, вампирите и зомбитата

В празнуването на Хелоуин се включиха и звездите от шоубизнеса. В Калифорния се състояха много партита, посветени на празника. На едно такова, например, певицата Ники Минаж се представи с костюм на фея с вълшебна пръчица. Актьорът Дейвид Спейд бе с костюм на лъв с парче пица в лапата, а колегата му Колтън Хейнс се бе маскирал като вещицата от анимационния филм "Малката русалка".

Нина Добрев се превърна във Виктория Бекъм (СНИМКИ)

Фурор предизвика популярната телевизионна водеща Елън ДеДженеръс, представила се в образа на звездата от риалити шоутата Ким Кардашиян.

Началото си Хелоуин води от келтския езически ритуал Сауин и съвпада с честването на Вси светии. В неговата основа стои езическото поверие, че в нощта на31 октомври срещу 1 ноември душите на мъртвите се завръщат в своите домове, за да вземат своя дан във вид на храна. Празникът е пренесен в САЩ и Канада от заселници от Ирландия и Шотландия. Впоследствие той се разпространява по целия свят.

Източник: БТА