/ / Gulliver/Getty Images
Канада ще спре да плаща за охраната на херцозите на Съсекс, когато се оттеглят от кралските си ангажименти в края на март, съобщи в. "Дейли мейл".

Министерството на обществения ред на Канада обяви, че страната занапред няма да финансира охраната на Хари и Меган. Засега остава открит въпросът кой ще поеме разходите, които се оценяват на 20 милиона британски лири годишно.

Високо напрежение: Хари и Меган „на нож“ с кралица Елизабет Втора

Очаква се двойката и синът им Арчи да живеят основно в Канада след края на март.

Семейството е във Ванкувър почти през цялото време, откакто Хари и Меган обявиха плановете си за бъдещето в началото на годината, а преди това прекараха коледните и новогодишните празници там.

Принц Хари и Меган се разделят с кралските си привилегии на 31 март

Канадският премиер Джъстин Трюдо увери кралица Елизабет Втора през януари, че сигурността на Хари и Меган ще е гарантирана, когато са в страната, припомня в."Дейли мейл". Местните власти споделяха отговорността за охраната с британската полиция от ноември 2019 г., става ясно от изявлението на канадското министерство.

"Херцозите в момента са лица, които подлежат на международна защита и Канада има отговорност да осигурява помощ за сигурността им, когато тя е необходима...Тази помощ ще бъде прекратена в идните седмици с оглед на промяната в статута им", се посочва в съобщението на канадското министерство на обществения ред.

Хари поиска да не го наричат принц

От Бъкингамския дворец отказаха коментар по темата. Говорителка на Скотланд Ярд каза, че "не обсъждаме въпроси, свързани със сигурността".

В изявление, публикувано на сайта им, Хари и Меган заявяват, че "ще продължат да изискват ефективни мерки за сигурност за себе си и сина си", посочва в."Гардиън".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук