Календарът на Пирели замени голите манекенки с успели жени
Календарът на Пирели замени голите манекенки с успели жени / снимка: БГНЕС; снимки в текста: Guliver/Getty Images

Новият календар на "Пирели" е на необичайна тема - феминизъм, съобщи в. "Дейли телеграф".

Вместо сексапилни манекенки, календарът за 2016 г. показва за пръв път "успели жени" - активистки, защитнички на идеи, пълнички актриси, дами на ръководни постове и на достолепна възраст. Той отдава предпочитания на таланта, а не на външния вид.

Календарът на "Пирели" замени голите манекенки с успели жени
netinfo
Пред фотоапарата на Ани Лейбовиц са позирали Йоко Оно, Пати Смит, Серина Уилямс, Наталия Водянова като представителка на благотворителна организация, меценатката Агнес Гунд. Повечето от тях са облечени. Само актрисата Ейми Шумър е по гащички, все едно не са я предупредили, че другите ще са с дрехи. Серина Уилямс също е топлес, но с покрити гърди. Всички са избрани за това, "че са направили света различен".

Адриана Лима защити „честта” на календара на Пирели

В календара са включени също Мелъди Йобсън, президент на "Ариел инвестмънтс", Катлийн Кенеди, президент на "Лукасфилм", блогърката Тави Гевинсън.

Календарът на "Пирели" замени голите манекенки с успели жени
netinfo
Ани Лейбовиц каза, че е минимализирала ретуширането, за да подчертае променения начин, по който гледат на жените по света - с все по-голям фокус върху постиженията, а не върху външния вид.

Компанията "Пирели" издава календара си от 1964 г. Първоначално в него не е имало голи снимки. Такива са и календарите от 2002 г., 2008 г. и 2013 г.

Източник: БТА