Днес е Велики четвъртък. Това е четвъртият ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца. Вижте в канала "Празниците" във vbox7:

Първото яйце трябва да се боядиса в червено.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Was good while it lasted 😁🌷🥚🍩 #easter #foodporn #timetogetbackontrack

A post shared by 💋 SARČI (@xsarci) on


С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата – да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. 

Яйцето се пази някъде във витрина, за да не се счупи и да носи късмет.

Следващото яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ или на другия ден. 
 
Традиции, свързани с яйцата

От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци.

Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. Според преданието за първото великденско яйце Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос, а императорът казал, че това е невъзможно и ако е така, яйцето от кокошка, което държи трябва да стане червено, и то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е и основен. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така, както боядисаните в червено яйца - кръвта му.