Какво казва критиката за „Мъртвите не умират” – филмът, с който започна фестивалът в Кан

/ Gulliver/Getty Images
Зомби филмът "Мъртвите не умират" на режисьора Джим Джармуш, с който беше открит кинофестивалът в Кан, получи смесени отзиви от критиката, предаде Ройтерс.

Откриха 72-ия кинофестивал в Кан (СНИМКИ)
 
Продукцията с участието на звезди от ранга на Бил Мъри, Адам Драйвър, Тилда Суинтън, Клое Севини, Селена Гомес, Иги Поп, ще се съревновава за водещата фестивална награда "Златна палма".
 
Действието на "Мъртвите не умират" се развива в малък град, чието население става жертва на зомби апокалипсис. Освен че се придържа към жанра, филмът на Джим Джармуш се прицелва към хората, отричащи климатичните промени, политиката в САЩ и в частност президента Доналд Тръмп, и материалистичния и обсебен от смартфоните свят.

Движението MeToo е против почетна Златна палма за Ален Делон

Мъртвите не умират
Gulliver/Getty Images

Любимец на американското артхаус кино и ветеран на кинофестивала Кан, Джим Джармуш все пак трябваше да се изправи срещу суровата критика. "Мъртвите не умират" - първата зомби продукция, с която се открива филмовата проява на френската Ривиера, получи смесени отзиви от критиците. Част от тях не крият недоволството си от тромавия ритъм на филма, докато други оценяват по достойнство остроумните шеги.
 
Сред основните забележки на филмовите експерти е, че Джим Джармуш не е направил почти нищо, за да освежи твърде експлоатирания зомби жанр.

Блясък озари червения килим на фестивала в Кан (СНИМКИ)
 
"Проблемът с филмите, с които се открива кинофестивалът в Кан е, че всички очакват нещо наистина специално", отбелязва кинокритичката Марта Балага.
 
Питър Брадшоу от в. "Гардиън" описва "Мъртвите не умират" като "забавен, макар и безпосочен рефрен". "Филмът на Джармуш е в опасност да стане жертва на собствен зомбизъм", пише критикът.

Мъртвите не умират
Gulliver/Getty Images

Прочетете и:

Кой ще оценява филмите на фестивала в Кан?

„Шазам!“ продължава да е най-гледаният филм у нас

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА