/ ThinkStock/Getty Images
Тенденция в консумацията на бира е, че все повече любители се оттеглят от мътната и търсят продуктите с кристалния светъл цвят. Силно охмелените бири започват да отстъпват на класическите малцови пива със силно изразен характер и вкус. Това коментира изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова пред БГНЕС по повод есенното издание на Националната бирена академия.
 
Новите тенденции в асортимента през следващата година е създаване на безглутеново пиво или с повишени антиоксидантни характеристики, разкри още Радомирова. Нейните очаквания са да се увеличи делът и асортиментите на безалкохолните и нискоалкохолните бири.

Не хлябът, а бирата вдъхновила производството на зърнени култури

Какви са новите тенденции при бирата - Ивана Радомирова
БГНЕС

Сред най-чаканите новини от страна на индустрията са да излезе сборник с над 400 метода за изследване и окачествяване на различните етапи в пивоварното производство. Специализираното издание, наречено още Аналитика, ще бъде с абонамент онлайн. За пивоварите ще има на разположение изключително много стандарти. Без този труд ние не можем да изпием една капка пиво“, обясни изпълнителният директор на Съюза на пивоварите.
 
Ивана Радомирова отчете още, че според последната статистика на Европа, запазваме 13-та позиция по обем на консумация спрямо миналата година. По отношение на производство, страната ни заема 14 позиция сред страните от Стария континент. В сравнение с миналата година отчитаме растеж в класацията.

10 причини да пием бира

Какви са новите тенденции при бирата - Ивана Радомирова
БГНЕС

"Забелязва се тенденция във всички европейски държави за все повече пивоварни. Това е добре, защото дава голям избор на потребителя. Въпреки огромното разнообразие, хмелът остава много популярна суровина, използва се не само за горчивина, но и за аромат“, отбеляза изпълнителният директор на Европейската пивоварна конвенция Джон Брауер, който бе специален гост на събитието.
 
Като труда тенденция в производствения процес той открои, че все повече пивовари отделят внимание на бистротата на продукта. Дори по-малките пивовари отделят огромни инвестиции в системи за филтриране, защото се убедиха, че си оправдават вложените средства, а техните бири се търсят, коментира още изпълнителният директор на Европейската пивоварна конвенция.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС