/ iStock/Getty Images
Вулканът Етна, който се извисява над Източна Сицилия, винаги предизвиква суперлативи, когато се говори за него. Той е най-активният и най-широкият вулкан на континента Европа. А неговата огнена и ярка демонстрация на сила, продължаваща дни, седмици и понякога дори години, винаги е зрелищна.

За щастие последното изригване на Етна, което привлече вниманието на света, не доведе нито до пострадали, нито до евакуация. Но всеки път, когато вулканът се активизира, той смайва наблюдаващите и поражда страхопочитание у геолозите, които са посветили кариерата си на това да следят за всяка негова вибрация, тътен и изригване.

iStock/Getty Images

Потоците от лава от Етна се стичат най-вече по необитаемите склонове на вулкана и животът в градчетата и селата на други места в планината си продължава необезпокояван. Понякога, както през последните дни, парченца втвърдена лава обаче се сипят по улиците, подскачайки по колите и тропайки по покривите.

Вулканът Етна спретна среднощен спектакъл с експлозии и фонтани от лава (ВИДЕО)

За много местни жители това обаче е дребно неудобство в сравнение с ползите, които им носи вулканът. Потоците от лава са направили почвата плодородна. Ябълките и лимоните са в изобилие. От лозята по склоновете на вулкана се произвеждат едни от най-популярните сицилиански червени и бели вина, носещи името Етна.

Туризмът носи приходи. Туристите се наслаждават на гледките към огнедишащата планина и към ослепително синьото Йонийско море в нейното подножие. За скиорите, които търсят непретъпкани от хора склонове, Етна е любима дестинация.