/ iStock/Getty Images
Най-високият вулкан в Европа - Етна на италианския остров Сицилия през изминалата нощ осветяваше небето с експлозии и фонтани от лава. Това, заедно с облаци от пепел, предизвика смайване у очевидци и потребители в социалните медии, предаде Ройтерс.
 
Наблюдаваме по-силна от обичайната активност, с повече магма, издигаща се от кратерите, и по-богата на газ, каза Стефано Бранка - ръководител на националния институт по геофизика и вулканология в Катания, в подножието на вулкана.
Лавата, която се спускаше по западния склон на 3300-метровата планина, можеше да се наблюдава от по-голямата част от източния бряг на остров Сицилия, а Туитър, Инстаграм и Фейсбук преливаха от снимки и клипове.

От Сиракуза в Южна Сицилия и Еолийския архипелаг край северния бряг, снимките показваха огромни стълбове от пепел и червени огнени фонтани по заснежените склонове на Етна.



Югоизточният кратер е в епицентъра на активността, започнала на 16 февруари, и шест пъти осветяваше вулкана през изминалите 8 дни.

Пепел и скални късове покриха пътищата и сградите в съседните градчета.
Късно снощи фонтан от лава достигна височина от около 400 метра, съобщи институтът по геофизика и вулканология в Катания. Учените описаха вулканичната активност като тип "Стромболи" - по името на малкия, но много активен вулкан на остров Стромболи край Сицилия, известен с честите си магмени експлозии.
Според Бранка, активността на Етна е подобна на наблюдаваните от 1998 г. насам над 200 изригвания и няма риск за хората и селищата около планината.
Всяко изригване трае около час, каза Бранка.

Както и в повечето предишни случаи, лавата се насочва към Вале дел Бове - приличаща на пустиня долина, покрита с камъни от черна лава.
БТА