Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер разтърси района около най-активния вулкан в Европа - Етна. Бяха ранени няколко души, има засегнати сгради и магистрала беше частично затворена, съобщиха италианските власти.
 
Двама души бяха спасени от срутила се сграда и около 10 други бяха откарани в болница, за да бъдат обслужени поради получени леки наранявания от падащи отломки. Възрастна жена е претърпяла няколко счупвания, докато 18 други хора са стигнали до болницата със собствени сили, за да бъдат прегледани.
 

БГНЕС


Засегнатият регион се състои от предимно малки фермерски градчета и лозарски масиви.
 
Земетресение разлюля Сицилия

Земетресението е най-силното досега, след като Етна изригна в понеделник, изхвърляйки голямо количество пепел, поради което въздушното пространство на Сицилия временно беше затворено. От Националния институт по геофизика и вулканология съобщиха, че трусът е бил на 1,2 км под земната повърхност.
 
Въпреки временното прекратяване на обслужването по крайбрежна магистрала, летището в провинциалната столица Катания продължи да функционира. Епицентърът е бил северно от провинциалната столица.
 
Около 30 души са леко пострадали при труса в Сицилия

Земетресението свали камбанарията на църквата "Санта Мария Сантисима дел Кармело" в Ачиреале, включително и статуята му на Свети Емидио, която традиционно се смяташе за защита от земетресения.
 

БГНЕС


От Националния институт по геофизика и вулканология съобщиха, че от понеделник досега са регистрирани 60 труса, по-високи от 2,5 по Рихтер.
 
Планината Етна е висока 3300 м и е изригвала редовно през последните 2700 години. Последните изригвания се случиха в началото на 2017 г. и последното голямо изригване беше през зимата в северното полукълбо на 2008-2009 г.
БГНЕС