/ iStock/Getty Images
Учени от университета в Илинойс установиха, че картофеното пюре може да се превърне в алтернатива на специалния въглехидратен гел, използван по време на продължителни тренировки, съобщава РИА Новости.

Кафето се съчетава много добре с картофено пюре, твърди физик

В изследването са участвали 12 души, които изминавали с велосипед средно по 267 км на седмица. Участниците били разделени на три групи: едната е пиела вода по време на тренировката, втората е приемала въглехидратен гел, а третата е захранвана с картофено пюре.

Картофено пюре срещу махмурлук

По време на проучването са измервани нивото на глюкоза в кръвта и температурата, състоянието на стомашно-чревния тракт и интензивността на упражненията.

Учените установили, че концентрацията на глюкоза в плазмата е била почти еднаква при ползващите въглехидратен гел и картофено пюре. Освен това двете групи са показали по-добри резултати от тази, в която участниците са пили само вода.

Ето как Дженифър Лопес поддържа перфектна фигура (ВИДЕО)

Като недостатък е отчетено, че ялите пюре страдали от стомашни болки и подут корем. Според учените, това се дължало на количеството изядено пюре.

Преход от дълги към кратки тренировки е свързано с риск от преждевременна смърт

Като цяло, изследването потвърждава концепцията, че спортистите могат да ползват еднокомпонентни хранителни източници на въглехидрати като алтернатива на различни търговски продукти, смятат от университета в Илинойс.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС