/ iStock/Getty Images
Лято е и внезапните гръмотевични бури с мълнии въобще не са рядкост. Ако сте навън, сред природата, това става още по-опасно. Затова ето няколко съвета от експерти за това как да се предпазите.

enlightenedПо време на гръмотевична буря не бива да палите печка на дърва и въглища и не бива да се намирате в близост до огън.

enlightenedВ случай на гръмотевична буря в селските райони е задължително да се затворят всички комини и отдушници, както и вратите и прозорците.

enlightenedТрябва да се помни, че мълнията често удря проводниците, опънати между стълбовете. Затова по време на гръмотевична буря не бива да говорите по телефона.

enlightenedИзбягвайте да се доближавате до прозорци, електрическо окабеляване, гръмоотводи, улуци и антени. Ако е възможно, изключете телевизора, радиото и другите електрически уреди в дома си.

enlightenedСветкавицата е особено опасна, ако почти веднага е последвана от гръм. В този случай трябва спешно да вземете предпазни мерки.

enlightenedАко гръмотевичната буря ви свари в гората, можете да се скриете край ниски храсти. Не стойте близо до високи дървета, особено до борове, дъбове и тополи, които най-много привличат мълниите.

enlightenedПрепоръчително е ако сте до воден басейн да се отдалечите от брега.

enlightenedАко сте на мотор или колело веднага слезте от него и се отдалечете на най-малко 30 метра. Потърсете естествена вдлъбнатина в земята, като седнете и обгърнете с ръце краката си.
БГНЕС