С какво свързвате лятото? Плаж, море, топъл пясък, прохладна напитка и… сладолед, разбира се. Леденото лакомство е богато на витамини и антиоксиданти. Плодовият сладолед с пресни или замразени плодове съдържат много витамини, а онзи с вкус на кафе и шоколад ни набавя много антиоксиданти, особено полифенол, който е полезен за сърцето.

Какво не знаем за сладоледа? (ВИДЕО)

И ако до скоро търсехме леденото изкушение само из витрините на големите световни производители, то все по-популярен става т.н. домашен сладолед, който се произвежда на място, от качествени съставки и със специално отношение.

.В новия епизод на поредицата за градска култура Urban Life именно качественият и вкусен сладолед е във фокуса на вниманието. Водещият Алекс прави своята традиционна разходка из столичните улици, за да открие специализираните места за сладолед, които имат специално отношение към ледената сладост.

сладолед
ThinkStock/Getty Images

Много хора смятат сладоледа за вреден, защото в него има големи количества захар, която крие риск от натрупване на излишни килограми, развитие на кариеси и повишени нива на триглицеридите в кръвта.

Най-странните сладоледи в света (ВИДЕО)

Но знаете ли, че вече може да откриете сладолед, в който не се добавя рафинирана захар, а в състава му влизат подсладители от естествени източници като плодовете например? А кога последно опитахте сладолед от истинско мляко и сметана, а не такива на прах?

сладолед
ThinkStock/Getty Images


"Urban life" е истински гид за почитателите на градския живот, които не обичат да скучаят през уикенда и изобщо не са фенове на идеята да се прибират вкъщи веднага след работа. За всички тях всеки четвъртък водещият ще сервира своите горещи предложения за „вървежни“ барчета, вкусни ресторантчета и градски събития за качествено забавление и/или COOLтура.

И още:

Италианци кръстиха сладолед на Тръмп (СНИМКА)

Знаете ли защо сладоледът е полезен за закуска?

Сладоледът на клечка е измислен през зимата

Японци измислиха сладолед, който не се топи

Най-скъпите десерти в света (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук