Почти никой не може да устои на най-вкусното студено изкушение – сладоледа. Той може да бъде млечен, сметанов, плодов, с шоколад или дори с вкус на чийзбургер. В сладоледената индустрия са познати стотици видове сладолед.

Вижте още любопитни факти за сладоледа:

Днес е трудно да се определи кога точно е създаден първият сладолед. Съществуват различни теории за възникването му, а някои от историите са се превърнали в легенди.

Вероятно това е станало в Китай преди 5 000 години.

Китайските императори са били първите хора, за които се знае, че са яли сладолед. Техните готвачи са смесвали сняг и лед с плодове, вино и мед, за да приготвят десерта, с който владетелите се освежавали, докато си почиват.

Император Нерон, през 62 г, изпращал робите си в планините, за да донесат сняг и лед, в които готвачите слагали нектар, плодове и мед. За да се съхрани за по-дълго време снега дори наредил да се построят специални студени стаи под императорския дворец.

Сладоледът на клечка е измислен през зимата

Европа научила на замразения десерт през XIII век от известния пътешественик Марко Поло, който донесъл от Китай рецептата за охладен шербет .

сладолед
Thinkstock/Getty Images

Лакомстовото отначало присъствало само на масата на аристократите.

Готвачите съхранявали рецептата изключително строго и тя се предавала само на просветени.

С течение на времето кулинарите в италианските и френските кралски дворове създали свои рецепти за сладолед.

През 1846 г. бил измислен ръчния фризер. Майсторите въртели ръчката на фризера, а той разбърквал съда със сладолед в слой от сол и лед, докато не се замрази сладоледената смес.

Машината за сладолед била измислена през ХІХ век .

Най-странните сладоледи в света (ВИДЕО)

Най-скъпият сладолед в света, вписан в Книгата на Гинес и струва 1000 долара. Украсен е с листенца от 23-каратово злато и съдържа свежи екзотични плодове и венецуелски шоколад. Той се сервира с чашка десертен хайвер и лъжичка, покрита с 18-каратово злато.

Днес може да опитате сладолед с вкус на калмари, царевица, октопод и дори чесън. Преди време сладкарница в Лондон си навлече остри критики, като пусна сладолед, направен с истинска кърма.

Още по темата:

Японци измислиха сладолед, който не се топи

Знаете ли защо сладоледът е полезен за закуска?

Седем от най-странните хранителни комбинации

Шест любими изкушения на дамите

Най-скъпите десерти в света (СНИМКИ)