Повече от 55 милиона души по света живеят с деменция. Най-често срещаният тип деменция е болестта на Алцхаймер, която представлява 50-75% от случаите на деменция. При застаряващото население се очаква случаите на Алцхаймер в световен мащаб да се увеличат. Заболяването е хронично невродегенеративно и причинява сложни мозъчни промени, които могат да доведат до загуба на паметта и спад в когнитивните функции.

Ново проучване в Австралия разкрива доказателства, че има връзка между количеството кафе, което хората пият, и скоростта на когнитивен спад. Изследването бе публикувано в сп. Frontiers in Aging Neuroscience.

Д-р Саманта Гардънър, водещ автор в изследването, казва, че ако допълнителни изследвания потвърдят тази връзка, „приемът на кафе може един ден да бъде препоръчан като фактор за начина на живот, насочен към превенцията на Алцхаймер“.

Изследователският екип е базиран в университета Edith Cowan в Пърт, Западна Австралия. Учените са използвали данни от 227 възрастни на 60 или повече години. На 18-месечни интервали и са извършвани оценки в шест когнитивни области: памет за епизодично припомняне, памет за разпознаване, изпълнителна функция, език, внимание и скорост на обработка на данни.

Анализът на данните от хората показва, че обичайното пиене на кафе е положително свързано с когнитивните области на изпълнителната функция, вниманието и паметта. Пиенето на по-големи количества кафе е свързано с по-бавен когнитивен спад в тези области в хода на проучването.

Резултатите сочат, че увеличаването на приема на кафе от 1 до 2 чаши на ден може потенциално да намали когнитивния спад с до 8% след 18 месеца.

Изследователите, обаче, отбелязват, че са изследвани едва 227 души, и за да има по-сериозни заключения, трябва да бъдат направени по-задълбочени проучвания.
БГНЕС