/ ThinkStock/Getty Images
Израелският космически апарат "Берешит" засне Земята от разстояние 37,6 хиляди километра с помощта на бордовата "селфи-камера".

Първият израелски лунен робот беше изстрелян успешно

Израелското дружество "Спейс Ай Ел", което ръководи мисията, съобщи в Туитър, че на снимката ясно се вижда Австралия.

Снимката е направена при бавното въртене на космическия апарат. На нея се вижда и част от лунохода с израелското знаме и фразата "Да живее израелският народ!". Върху космическия апарат се виждат и думите на английски език "Small country, big dreams" ("Малка страна - големи мечти").
 

Космическият апарат "Берешит" е с маса 585 кг. Той е създаден в рамките на проекта "Гугъл Лунар Екс прайз". Според условията, първата частна фирма, създала автоматична станция, която достигне до Луната и се придвижи по нейната повърхност на разстояние не по-малко от 500 метра, ще получи награда от 20 милиона щатски долара. През март 2018 г. обаче Гугъл отмени конкурса. Въпреки това "Спейс Ай Ел" продължи работа по лунния модел, в който е вложила около 100 милиона долара.
 

"Берешит" бе изстрелян и изведен в траектория към Луната на 21 февруари от американската компания "Спейс Екс". Полетът ще продължи около два месеца. В случай на успех, Израел ще стане четвъртата държава - след Русия, САЩ и Китай, чийто апарат е кацнал на Луната.
БТА