/ iStock/Getty Images
Стотици жертви във Филипините, претъпкани с пациенти болници във Виетнам, Малайзия, Мианма и Камбоджа - епидемията от болестта денга върлува в Югоизточна Азия, но специалисти се надяват, че резултатите от тестове в девет страни, сред които Виетнам, ще допринесат за спиране разпространението на вируса, предаде Франс прес.

Експериментите се състоят в това на комари в лабораторна среда да бъде инжектирана бактерията волбахия, която ограничава заразяването на хора не само с денга, но и с вируси на зика, чикунгуня и жълтата треска.

Колко опасни могат да бъдат комарите?

Във Виетнам първите резултати от тестовете върху денга са обещаващи.

„Констатирахме значително намаляване на случаите на болестта в резултат на експериментите“, заяви един от координаторите на проекта Нгуен Бин Нгуен.

Миналата година неговият екип пусна около половин милион комари, които са носители на волбахия, в особено уязвимата към денга провинция Винлонг в южната част на страната.

Мутация на вируса зика е причина за опасните вродени малформации

„Оттогава случаите на болестта там намаляха с 86 на сто в сравнение с намиращия се наблизо курорт На Транг“, отбеляза Нгуен Бин Нгуен.

Симптомите на денга - болки в ставите, силна треска, повръщане, са сходни с грипните. Най-силно от болестта са засегнати децата, по-специално момичетата, макар учените да не знаят каква е причината за това. Не съществува лечение срещу денга.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА