/ Thinkstockphotos
Те не са само досадни смутители на съня в горещите летни нощи: някои видове комари са преносители и на опасни заразни болести, сред които и маларията. Ето някои от по-разпространените:

Висцерална лайшманиоза

С невъоръжено око човек едва ли би могъл да разпознае тези малки пясъчни мухи. Наричат се флеботоми, но са по-познати като папатаци. Могат лесно да се объркат с комари и са изключително опасни, защото са преносители на инфекциозната болест висцерална лайшманиоза. Срещат се предимно в южните страни - около Средиземноморието и тропиците, но напоследък се забелязват и в Германия. Преносители на болестта са само оплодените кръвосмучещи женски, мъжките не представляват опасност. Съществуват около 30 разновидности на паразита, но само десет от тях водят до заболяване при хората.

Ако не се лекува навреме изходът може да бъде фатален. Първите признаци се появят след седмици или дори месеци. Началната симптоматика протича с треска, главоболие и подуване на лимфните възли. Заразеният човек се чувства уморен и слаб и бързо губи тегло. Лайшманиозата поразява различни части на тялото, по които се образуват кожни язви. В следващия стадий паразитът напада вътрешните органи, като черен дроб и далак, например.

В света около 12 милиона души страдат от лайшманиоза. Болестта е лечима, но все още няма ефективна ваксина срещу заразата.

Комарите са най-опасните за човека насекоми

Вирусна треска Синдбис

Някои видове нощни комари са преносители на патогена на така наречената треска Синдбис. Вирусът е характерен основно за африканските региони, но учените успяват да го идентифицират и в някои европейски държави. При заразяване с болестта първите симптоми са подобни на тези при грипни състояния, като в някои случаи температурата на тялото може да надхвърли 40 градуса. По-нататък са характерни оплаквания, свързани с възпаление и подуване на ставите - главно на ръцете, пръстите и глезените, по които могат да се появят и обриви.

Неправилното лечение би могло да доведе до хронични болки в ставите. Това в повечето случаи е рядкост, тъй като човешката имунна система успешно се справя с вируса и симптомите отшумяват след няколко седмици. Срещу треската Синдбис също не е открита ваксина.

комари
Thinkstockphotos

Жълта треска

Тигровият комар, както и някои други негови “събратя”, са причинители на заболяването жълта треска, позната още като “американска чума”. Опасността да се заразите с вируса съществува в 34 африкански държави и 13 страни от Южна и Централна Америка.

Учените разграничават три начина за предаване на болестта. В джунглите и тропическите гори е по-вероятно хората да бъдат инфектирани случайно - там маймуните са основният разпространител на вируса. Ако някой бъде заразен, може без да иска да отнесе патогена в градска среда. Така се осъществява вторият начин на пренасяне на инфекцията - в гъстонаселените региони вирусът се предава от човек на човек и поради тази причина е известен още като причинител на “градска жълта треска”. Третата възможност за инфектиране е свързана с периферните райони между горите и саваните, които са местообитание на комари, маймуни и дори хора. Там вирусът се предава от животно на човек и обратно.

Както при треската Синдбис, и тук най-напред възникват грипоподобни симптоми, придружени с температура и повръщане. Ако жълтата треска не се лекува, може да доведе до менингит или до сериозно увреждане на вътрешните органи. Добрата новина е, че всеки може да се ваксинира срещу жълта треска, като имунизацията предлага защита за цял живот. 

комари
Thinkstockphotos

Треска Денга

Тигровите комари са преносители и на вирусната треска Денга. В своята родина Тайланд тигровите комари причиняват много здравословни проблеми на хората. Освен това вирусът е разпространен и в по-голямата част от Югоизточна Азия - от Афганистан до Северна Австралия, в южните части на Африка, както и в Централна и Южна Америка и някои южни щати на САЩ. При инфектиране симптомите варират от мускулни и ставни болки до главоболие и температура. Имунитет срещу Денга не се изгражда, затова едно повторно заразяване и преболедуване може да доведе до по-тежки последици.

Всяка година 96 милиона души се заразяват с треска Денга - най-разпространяваната от комари болест. Има разработени ваксини, но те се поставят с известни ограничения, защото дори и те могат да предизвикат фатална реакция на тялото. Например, в характерните за вируса региони, единствено деца над 9-годишна възраст биват имунизирани, както и такива, които веднъж вече са били заразени. СЗО препоръчва използването на ваксината само в страни, в които повече от 70% от жителите имат антитела срещу Денга.

Комарите подушват храната си, още преди да я видят

Треска Зика

Тигровият комар е отговорен и за следващото заболяване - вируса Зика. Разпространява се в тропическите райони на Африка, в Южна и Централна Америка, както и във Флорида и Тексас. Някои области в Югоизточна Азия, сред които Тайланд, Виетнам и Филипините, също са засегнати. Инфектирането с вируса често пъти остава незабелязано, тъй като не всеки проявява характерните симптоми - едва 1 от всеки 5 души.

Болестта протича предимно с обрив, конюнктивит, болки в ставите и висока температура. Опасност съществува най-вече за бременни жени в първата третина от бременността, тъй като вирусът може да доведе до трайни тежки мозъчно-черепни увреждания на плода. Учените все още работят върху разработването на ваксина.

Четири начина да се предпазим от комарите

Западнонилска треска

Този вирус е особено опасен за възрастни хора или за лица с отслабена имунна система, тъй като може да причини менингит и миокардит. Произлиза от африканския и азиатския региони, но учените откриват негови следи и в Южна Франция, САЩ и Канада. В последните години

Западнонилската треска причини смъртта на няколко души в Италия, Гърция и страни от Югоизточна Европа. Симптомите са същите, както и при други заболявания, разпространявани от комари: студени вълни и висока температура, главоболие и виене на свят, кожни проблеми. И в този случай за момента не съществуват достатъчно средства за превенция на вируса.

Откриха таблетката, която убива комарите

Малария

Маларията е най-известното тропическо заболяване, пренасяно от комари. Около 40 процента от хората в света живеят в райони, изложени на риск от малария. Болестта е придружена от симптоми като болки в главата и крайниците, изпотяване и студени тръпки, температура и диария. Може да доведе до сериозно увреждане на нервната система.

Всяка година около един милион души умират от малария. Вирусът се разпространява от женските комари, обитаващи топлите региони на света. Въпреки че изследванията са в разгара си, засега все още няма открита надеждна ваксина. Затова общата препоръка на специалистите е: използвайте спрейове срещу комари! Комарниците също са добра мярка срещу насекомите, както и носенето на светли дрехи, които да покриват цялото тяло. 100-процентова защита в повечето случаи не съществува, освен ако не е ваксинация срещу конкретен патоген, което, уви, за болестите, предавани от комари, засега остава химера.