Комарите подушват храната си, още преди да я видят
Комарите подушват храната си, още преди да я видят / Thinkstock/Getty Images

Американски учени установиха, че комарите отдалече подушват храната си, много преди тя да попадне в полезрението им, съобщи ЮПИ.

„Следата от въглероден диоксид, изпускана от топлокръвните организми, може да бъде проследена от тези насекоми от 10 м разстояние”, изтъква авторът на изследването Джеф Рифели от университета във Вашингтон.

За да се установи как комарите реагират на различни миризми, те били поставени във въздушен тунел. По време на експериментите насекомите били стимулирани с една черна точка на пода му. При обикновени условия инсектите не обръщали никакво внимание на отметката. Но когато във въздушния тунел бил впръскан въглероден двуокис, подобен на този, изпускан чрез дъха на бозайниците, комарите веднага се насочвали към черната точка. Те полагали неимоверни усилия, докато се доберат до нея, дори когато били възпрепятствани.

Това поведение на кръвосмучещите насекоми показва, че те контролират реакциите си. В присъствието на въглероден двуокис поведението им се променя и те незабавно започват да търсят потенциалната си жертва. Едва тогава комарите започват да използват зрението и анализарат други аромати, за да установят дали те произлизат от куче, елен, крава или човек.

Сега Рифели и екипът му изследват кои точно ухания най-силно отключват хранителните им рефлекси и кои ги отблъскват. Тези проучвания ще изиграят важна роля за изработването на нови репеленти. От направените тестове от учените от Вашингтон се установило, че комарите не се привличат само от една миризма след насочващата диря, а от комплексен микс.

Източник: БТА