Учени обясниха как вирусът зика е придобил способността да причинява малформации при бебета, чиито майки са се заразили през бременността
Учени обясниха как вирусът зика е придобил способността да причинява малформации при бебета, чиито майки са се заразили през бременността / БГНЕС
Единична генна мутация, настъпила сравнително скоро, обяснява как вирусът зика е придобил способността да атакува ембрионалните нервни клетки, причинявайки сериозни вродени малформации при бебета, чиито майки са се заразили през бременността, съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки на китайски и американски учени.

Доказано: Зика уврежда мозъка на ембрионите

В изследване, публикувано в сп. "Сайънс", специалисти от Китайската академия на науките и Тексаския университет в САЩ за първи път обясняват как вирусът, сравнително безобиден през десетилетията след откриването му, се е превърнал в сериозна заплаха за глобалното здраве.

Причината е единична генна мутация, настъпила в един от протеините на вируса, известен като pRM, през май 2013 г. Изменението в защитната обвивка на патогена го е направила по-предразположен да унищожава мозъчни клетки. Мутацията с кодово наименование S139N е сред многобройните изменения, настъпили в генома на вируса в периода между 2010 и 2016 г., отбелязват изследователите.

Доказаха връзката между вируса Зика и микроцефалията при бебетата

Вирусът зика, открит при маймуни в Уганда през 1947 г., е причина за човешки инфекции в редица африкански и азиатски страни през 70-те години на миналия век. Сигнали за епидемии са подадени през 2007 г. в Микронезия и през 2013-2014 г. във Френска Полинезия.

Какво трябва за знаем за вируса Зика?

През 2015 г. щамове от азиатската линия се появяват в Бразилия, където причиняват многобройни случаи на микроцефалия - сериозен вроден дефект при бебета, родени от заразени майки, преди да се разпространят в около 40 страни на американския континент.

Към днешна дата вирусът е разпространен в 84 страни. Зика се предава основно чрез ухапване от комари или чрез полов контакт. 
БТА