Какво трябва за знаем за вируса Зика?
Какво трябва за знаем за вируса Зика? / БГНЕС

По данни на Панамериканската здравна организация - регионално подразделение на Световната здравна организация (СЗО), броят на териториите в Латинска Америка и Карибите, засегнати от пренасяния от комари вирус Зика, се увеличава и е почти двойно по-голям, отколкото преди месец.

Рядкото тропическо заболяване обикновено се проявява с леки симптоми. Здравните експерти обаче подозират, че то е свързано с повишения брой случаи на бебета с вродена малформация, отчетен в Бразилия, където вирусът се прояви за първи път миналата година. Какво трябва за знаят хората за вируса Зика, информират Ройтерс и Асошиейтед прес.

Какво представлява вирусът Зика?

Вирусът Зика е открит за първи път в маймуни в Уганда през 1947 г. Кръстен е на планината Зика, където е идентифициран първоначално. Среща се основно в тропическите части на Африка. Огнища на вируса са регистрирани и в Югоизточна Азия и тихоокеанските острови. До 2015 г. вирусът е непознат за американския регион. Миналата година Зика се прояви в североизточна Бразилия и бързо се разпространи в много латиноамерикански страни и карибски острови.

Как се разпространява?

Вирусът Зика се предава чрез ухапване от същия вид комари, които пренасят причинителите и на други тропически заболявания като Денга, Чикунгуня и Жълта треска. Не е известно предаването на Зика от човек на човек. Въпреки това здравните експерти проучват възможността вирусът да се предава по полов път.

От СЗО обясняват, че вирусът Зика се разпространява бързо в Америка, защото е нов за географския регион и хората нямат имунитет към него. Преносителите му - комарите от вида Aedes aegypti, на практика са навсякъде, в това число и в южните американски щати. Изключение правят единствено Канада и Чили.

Какви са симптомите?

Експертите смятат, че повечето хора, засегнати от вируса Зика, не се разболяват. При тези, при които се проявяват, симптомите обикновено са леки и наподобяват грипните - треска, ставни болки, кожен обрив, зачервяване на очите, обикновено не продължават повече от седмица и не налагат болничен престой. За вируса Зика няма специфично лекарство, нито ваксина, какъвто е случаят и с някои други тропически заболявания, причиняващи периодични огнища.

Защо сега вирусът Зика поражда опасения?

В Бразилия се увеличават данните, свързващи заразата на бременни жени с вируса Зика с повишения брой раждания на бебета с микроцефалия. Вродената малформация се характеризира с необичайно малък размер на главата, който може да предизвика неправилно мозъчно развитие. Връзката с вируса Зика все още се проучва.

Възможно ли е да се спре разпространението на вируса Зика? Хората могат да се предпазят от ухапвания от комари като използват репеленти за насекоми и носят дрехи с дълги ръкави и дълги панталони, особено през деня, когато насекомите са най-активни. Унищожаването на местата, където комарите се размножават, и контролирането на популациите могат да помогнат да се предотврати разпространението на вируса.

Източник: БТА