Доказаха връзката между вируса Зика и микроцефалията при бебетата
Доказаха връзката между вируса Зика и микроцефалията при бебетата / БГНЕС

Специалисти от медицинския факултет на Люблянския университет съвместно с Института по микробиология, имунология и патология доказаха връзката между вируса Зика и увреждането на детския мозък, което води до възникването на микроцефалия, предаде ТАСС.

Родените с микроцефалия бебета в Бразилия имат влошено зрение

При нас постъпи жена, пристигнала от Бразилия, която е преболедувала от вируса и бе бременна, заяви д-р Наташа Тул. При стандартните анализи се изясни, че в плода не се развива мозък. След това взехме решение да прекъснем бременността, заяви д-р Тул, лекуващ лекар на пациентката.

СЗО: Вирусът Зика е глобална опасност

Според лекарите пациентката не смята, че болестта може да повлияе негативно на плода. Специалистите обаче направили пълно изследване и станало ясно, че мозъкът на ембриона не се развива както трябва. На 33 седмица от бременността мозъкът тежал само 90 грама вместо стандартните 240 грама.

Какво трябва за знаем за вируса Зика?

Една от причините за това е попадането на клетки от вируса в мозъка на плода чрез кръвта на майката. Извършеният генетичен анализ на мозъчната тъкан потвърдил този факт.

Вирусът Зика може да причини сериозно увреждане на зрението и да доведе до слепота у деца, засегнати от микроцефалия, предаде ТАСС като цитира Си Ен Ен. Заключенията са въз основа на резултатите от изследване, публикувани в Journal of the American Medical Association.

"При заразяване с вируса се получават сериозни увреждания на ретината и в резултат зрението на децата се влошава", заяви ръководителят на изследването проф. Рубенс Белфорт от университета на Сао Пауло. Както отбеляза съавторът на изследването, епидемиологът от Йейлския университет Албърт Коу, "получени са указания, че вирусът Зика въздейства не само върху мозъка".

Вирусът зика за пръв път е идентифициран през 1947 г. в Уганда и доскоро се смяташе, че не е опасен за човека. Преносители на вируса са комарите Aedes aegypti. Той предизвиква треска, конюнктивит, главоболие, възпаления, болки в мускулите и ставите, а в отделни случаи - разстройство и стомашни болки. Ваксина или специфичино лечение срещу заболяването няма.

Източник: БТА