Вирусът зика установен в 64 страни и територии
Вирусът зика установен в 64 страни и територии / БГНЕС, архив

Световната здравна организация (СЗО) обяви в нов доклад, че от 1 януари 2007 г. до 13 април 2016г. разпространението на вируса зика е регистрирано в общо 64 страни и територии.

В Испания се роди първото дете от заразена със Зика жена

"Шест страни са съобщили за предаването на вируса зика от човек на човек. Освен това там е регистрирано предаването на вируса чрез комари (Аржентина, Чили, Франция, Италия, Нова Зеландия и САЩ)", се посочва в доклада на СЗО.

Според СЗО, през изминалата седмица още две страни, Белиз и Сейнт Лусия, са съобщили за разпространение на вируса зика, предаван от комари.

Българка се излекува от Зика в Бразилия

СЗО отбелязва, че микроцефалия и други малформации на плода, потенциално свързани с инфекция от вируса зика, са установени в шест страни - Бразилия, Кабо Верде, Колумбия, Френска Полинезия, Мартиника и Панама. Още два случая, всеки от които е свързан с престой в Бразилия, са били регистрирани в Словения и САЩ.

Вирусът зика, предаван от тигровия комар (Aedes aegypti), предизвиква симптоми на грип - температура, главоболие и отпадналост. Вирусът е най-опасен за бременните жени, тъй като причинява на плода микроцефалия и води до тежко увреждане на мозъка.

Източник: БГНЕС