/ iStock/Getty Images
Новозеландски изобретатели създадоха устройство, което държи устата почти изцяло затворена със закрепени за зъбите магнити, за да приема използващият го минимално количество течна храна, предаде АФП.

Коментарите към снимките в интернет са, че то прилича на инструмент за изтезание.

Устройството се монтира за кътниците от зъболекар. С него човек може да отваря челюстите си само 2 мм. Така използващият го може да говори и да диша спокойно, но не и да се храни изобилно, обясни Пол Брънтън от университета в Отаго.
 
"Това решение е неинвазивно, обратимо и икономично - увери той. - В сравнение с хирургическите операции е привлекателно. Няма никакви неблагоприятни последици."

Екипът е убеден, че изобретението "ще допринесе към борбата със световната епидемия от затлъстяване".

Седем жени, изпробвали приспособленето DentalSlim Diet Control две седмици, са отслабнали средно по 6,36 кг. Първоначално то им се е струвало неудобно, но след това е станало "поносимо".

Предвиден е начин челюстите да се освобождават за секунди в случай на паника или пристъп на повръщане. Изпробвалите го жени не са прибягнали до него.

Една от участвалите в експеримента жени признава, че е успяла да измами контролиращото захапката приспособление, като е яла разтопен шоколад.
БТА