Изложба на селфита от холандския златен век в Хага
Изложба на селфита от холандския златен век в Хага / снимка: Guliver/Getty Images

Музеят „Маурицхойс“ в Хага показва най-доброто от холандските картини от Златната ера, но настоящата изложба отговаря на въпроса „Как самите художници всъщност изглеждат“, предава сайтът Artprice.

Музеят е домакин на изложба на холандски автопортрети на художници от Златния век, като посетителите имат възможността да се изправят лице в лице с легендарни художници като Ян Стен, Рембранд, Карел Фабрициус Герит Доу.

Холандски художници от 17 в. си правят автопортрети, повече отколкото във всяка друга страна. Някои художници като Рембранд например, са експерти в този жанр, докато други са оставили само един известен автопортрет.

Изложбата предлага кратък преглед на жанра. В нея са включени 27 картини, като повечето от тях са взети на заем. Те са разделени на теми като „Джентълмен над средната класа“, „Автопортрети с други“ (например с членове на семейството), „Автопортрети с натюрморти“, „Автопортрети в роля“ (като ловец например) и „Автопортрети с търговски атрибути“ (палитра, четки, статив). Последната категория е особено добре представена в холандската живопис.

В автопортрета, художникът представя себе си. Той (или тя) показва това, което намира за важно - като своята професия, статус или позиция в обществото. С поглед вглеждащ се в огледалото, в картината изглежда сякаш той се вглежда в нас. Художникът не само показва как изглежда, но и своя талант.

Благодарение на „селфи“ феномена, понятието „автопортрет“ в момента е популярна тема. Селфитата е много лесно да се направят, на всяко място и във всеки момент от деня, десетки пъти последователно, ако желаем.

През 17 в. обаче, това е немислимо. Единствената техника по онова време за направата на нещо подобно на „селфи“ е чрез рисуване. Това изисква по-дълъг период на обучение и страхотни технически умения, поради което превръща автопортрета в изключителна привилегия на хората на изкуството от този период.

Изложбата е наречена „Холандски автопортрети: Селфита на Златния век“ и представя избора, който правят художниците по отношение на израза на лицето, поза, облекло, прическа, атрибути, фон. Разликите между тогава и сега са значителни. Но едното нещо, което остава непроменено е факта, че създателите на автопортрети трябва да изберат как искат да се представят.

Изложбата може да бъде разгледана до 3 януари 2016 г. в изложбената зала на музея „Маурицхойс“ в Хага. Тя е придружена от богато илюстриран каталог на холандски и английски език.

Източник: БГНЕС