Изгубена телеграма разбули мистерията за съдбата на британски войник
Изгубена телеграма разбули мистерията за съдбата на британски войник / снимка: sxc.hu

Телеграма, изпратена преди 68 години и намерена едва сега случайно в старо депо за автобуси в Бирмингам, разбули мистерията за съдбата на британски войник, предаде Франс прес.

Семейството на ефрейтор Гордън Хийтън от Уорстършърския пехотен полк, предполагало, че той е загинал по време на боевете при десанта на съюзническите войски в Норвегия през 1944 г., но потвърждението идва едва сега. По това време Гордън Хийтън е на 21 години.

Изпратената от министерството на отбраната на Великобритания телеграма за смъртта на ефрейтор Хийтън така и не пристигнала до семейството му.

Заедно с телеграмата било намерено писмо с последните желания и завещанието на загиналия британски войник, предава БТА. Документите били предадени на племенник на Хийтън, който по стечение на обстоятелствата вече бил започнал проучване именно с цел да разбере каква е била съдбата на неговия чичо. Той попаднал на съобщение в интернет, публикувано от националната автобусна компания "Нешънъл експрес", че са намерени документи, отнасящи се до ефрейтор Гордън Хийтън, заявил племенникът Дейвид Хол.

Броени дни след това той получил и самите документи.