Италианците все повече взимат за съпруги чужденки
Италианците все повече взимат за съпруги чужденки / netinfo
 Все повече италианци се женят за чужденки съобщи вестник „Кориела дала сера”.  Ако през 1991 тези бракове са били 58 хил. на брой, то през 2005 са регистрирани общо 200 хил. смесени бракове. В момента се сключват средно по 6000 брака годишно между италианци и чужденци.

Само в 20 на сто от случаите става въпрос за брак между италианка и чужд гражданин. Или с други думи, мъжете от Апенините са тези, които обръщат поглед към чужбина, за да свият семейно гнездо.

Ако през 1991 броят на смесените бракове на Ботуша е съставлявал едва 3,2 на сто от общия брой бракове, то през 2005 този процент е бил 14,3. „Едно време най-вече любителите на пътешествията и интелектуалците бяха тези, които се женеха за чужденки. Днес с цялата имиграция в Италия от Източна Европа, Африка и Азия жените чужденки са достъпни за всички“, казва Мара Тониети Бордоня, професор по социология в миланския университет „Бикока“. Най-висок е процентът на смесените бракове в италианските градове Триест (14,9%), Болцано (13,6%). Сред големите градове пък първенството в това отношение принадлежи на Болоня, Милано, Флоренция и Генуа.

В област Пулия например процентът на смесените бракове е едва 2,7. Експертите обясняват скока в смесените бракове най-вече с копнежа на италианския мъж по повече свобода, отвореност, новости и друг тип култура. В половината от случаите на бракове между италианец и чужденка мъжът е поне с 10 години по-възрастен от партньорката си. Ако италианците предпочитат най-вече източноевропейките, то италианките се ориентират предимно към граждани на африкански страни, информира БГНЕС.